Informacja o plikach cookies

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.

2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu Instytut Allerhanda z siedzibą w Krakowie.

4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

c) utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.

6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;

b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;

c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;

d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;

7. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

8. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.

9. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.

dr Kinga Bauer

 

Kinga Bauer, adiunkt w Katedrze Rachunkowości Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. Członek European Accounting Association, Stowarzyszenia Księgowych w Polsce, Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego oraz Sekcji Prawa Upadłościowego Instytutu Allerhanda. Specjalizuje się w rachunkowości i sprawozdawczości finansowej oraz ekonomicznych aspektach upadłości przedsiębiorstw. Od 2006 roku prowadzi badania związane z zarządzaniem jednostkami w stanie upadłości oraz możliwościami wykorzystania rachunkowości w postępowaniu upadłościowym. Realizuje projekty badawcze związane z tą tematyką. Autorka ponad czterdziestu publikacji z zakresu rachunkowości i zarządzania, m.in. monografii: Zarządzanie informacjami w procesie upadłościowo – naprawczym przedsiębiorstw (2009). Opiekun naukowy Koła Naukowego Rachunkowości, działającego przy Katedrze Rachunkowości Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.

dr Łukasz Gorywoda LL.M.

Łukasz Gorywoda jest prawnikiem w Permanent Court of Arbitration w Hadze. Przedtem pracował w grupie arbitrażu międzynarodowego w NautaDutilh w Rotterdamie. Pracował także w Komisji Europejskiej oraz na Université Libre de Bruxelles, gdzie zajmował się międzynarodową procedurą cywilną, w szczególności regułami jurysdykcyjnymi dotyczącymi postępowań grupowych. Jest absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, Wydziału Prawa European University Institute we Florencji (Ph.D.) oraz Columbia Law School w Nowym Jorku (LL.M.). Członek-założyciel Polskiego Stowarzyszenia Ekonomicznej Analizy Prawa (PSEAP). Autor wielu publikacji z zakresu międzynarodowej procedury cywilnej, arbitrażu, prawa europejskiego, prawa kontraktów, teorii regulacji oraz ekonomicznej analizy prawa. Regularnie występuje na konferencjach międzynarodowych. Prowadzi bloga poświęconego sporom transnarodowym. Członek Rady Nadzorczej oraz Sekcji Rozwiązywania Sporów Instytutu Allerhanda.

Janusz Antoni E. Milewski

Janusz Antoni E. Milewski (h. Ślepowron) absolwent Instytutu Nauk Politycznych Wydziału Dziennikarstwa  Uniwersytetu Warszawskiego. Pracownik relacji europejskich i zagranicznych departamentu systemu finansowego banku centralnego. Doświadczenie w zakresie protokołu, umiejętności interpersonalnych, współpracy międzynarodowej, pomocy technicznej i finansów zdobył  w pracy na Zamku Królewskim w Warszawie, w Ministerstwie Kultury i Sztuki,  Narodowym Banku Polskim  oraz w trakcie licznych podróży zagranicznych.  Autor  rozprawy o relacjach między pracownikami a pracodawcą w Banku Polskim S.A. w latach 1924 – 1939, oraz  publikacji z zakresu historii współczesnej, ewolucji zasad savoir-vivre i protokołu dyplomatycznego. Miłośnik oldtimer’ów i dusza towarzystwa.

dr hab. Adam Redzik

Adam Redzik (ur. 1977) prawnik i historyk, doktor habilitowany nauk prawnych (UJ), wykładowca Uniwersytetu Warszawskiego, adwokat.

Ukończył studia prawnicze i historyczne, a następnie studia doktoranckie uzyskując doktoraty z nauk humanistycznych (KUL) i nauk prawnych (UJ). W latach 2006-2010 był wykładowcą Akademii Humanistycznej im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku, w latach 2007–2013 adiunktem na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie. Od 2008 r. pracuje na Wydziale Stosownych Nauk Społecznych i Resocjalizacji Uniwersytetu Warszawskiego. Był Stypendystą Fundacji na rzecz Nauki Polskiej (2007 i 2008) oraz stypendystą Europejskiego Kolegium Polskich i Ukraińskich Uniwersytetów (2001–2005). Odbył staże naukowe i prowadził kwerendy na Ukrainie, w Niemczech, na Litwie i w Hiszpanii. Jest członkiem Kolegium Redakcyjnego „Palestry”.

Opublikował ponad trzysta opracowań naukowych, przede wszystkim z zakresu dziejów prawa, prawa porównawczego, historii nauki oraz regionalistyki, w tym kilka książek, m.in. Wydział Prawa Uniwersytetu Lwowskiego w latach 1939–1946 (Lublin, TN KUL 2006), Zarys historii samorządu adwokackiego w Polsce (Warszawa 2007, wyd. 2, 2010), Prawo prywatne na Uniwersytecie Jana Kazimierza we Lwowie (Warszawa, C.H.Beck 2009), Themis i Pheme. Czasopiśmiennictwo prawnicze w Polsce do 1939 roku (Warszawa, Iskry 2011, wspólnie ze S. Milewskim), Historia adwokatury (Warszawa: NRA 2012, wspólnie z T.J. Kotlińskim), Stanisław Starzyński (1853–1935) a rozwój polskiej nauki prawa konstytucyjnego (Kraków-Warszawa, Wysoki Zamek 2012).

Jest jednym z fundatorów Instytutu Allerhanda, członkiem Rady Głównej oraz Rady Nadzorczej. Kieruje Sekcją Tradycji Prawnej.